56 пилоти са подали заявка за участие в 20-тото издание на "Мемориал Валерий Великов“ до момента. Състезанието е първи кръг от планинския шампионат на България и ще се проведе на 6 и 7 април. Срокът за записване изтича тази вечер.

И тази година най-добрите български пилоти се включват в атрактивната надпревара, след тях е и рекордьорът от миналогодишното издание Христо Манолов. През 2018 г. той записа нов рекорд на трасето от 1:45.40 мин. Заявки са подадени от Юлиян Телийски, Мартин Сурилов, Георги Василев, Николай Златков, Христо Атанасов... Колко пилоти ще бъдат допуснати до старта на автомобилното състезание ще стане ясно в събота след 11,30 часа, когато ще приключи административния и технически преглед на автомобилите.

Трасето на "Мемориал Валирй Великов" е с дължина 3350 м. То започва от входа на парк „Кьошковете“ през местността „Хижата“ и продължава след вила „Пазачница“ в посока паметник „Създатели на българската държава“.

Официалният старт на надпреварата ще бъде даден в събота, 6 април, от 12,25 ч. пред паметника на Валерий Великов на входа на парк „Кьошкове“. 

Движението на автомобили и хора по трасето се спира 25 минути по-рано – от 12,00 ч. до 18,00 ч.  Стартът на тренировките ще бъде даден в 13,30 ч. Те са в три манша.

В неделя, 7 април, движението по трасето ще бъде спряно от 08,30 ч. до 16,00 ч. За 9,30 часа е предвидено дрифт шоу, а началото на трите състезателни манша ще бъде дадено от 11,00 ч. 

Текат и последните дейности по подготовката на трасето за планинско изкачване „Мемориал Валерий Великов“. Започна почистването и измиването на трасето, по което ще се проведе надпреварата, съобщиха от пресцентъра на общината.  Измиването и почистването на трасето се извършва от фирма „РТК“.

При подготовката на участъка за състезанието работници от общинското предприятие „Строителство и благоустройство“ запълниха и асфалтираха всички дупки по трасето. От двете страни на пътя се премахват треви, пръст, камъни, пясък и други инертни материали.

ШУМ.БГ