Над половината българи - 54.3%, не подкрепят излизането на Великобритания от Европейския съюз. На обратната позиция са 14.7%. Това показват резултатите от последното проучване на "Алфа рисърч" на обществените нагласи, проведено между 22- 26 март сред 1011 граждани.

Малко под една трета - 30.9%, не могат да преценят каква е позицията им по темата след отлагането на Брекзит, но данните сочат, че процесите около излизането на Великобритания от ЕС консолидира проевропейската ориентация на българина. 

Според 63% от българите членството на България в Европейския съюз е без алтернатива. Малко над 60% подкрепят позицията за повече взаимни отстъпки между държавите в името на по-силен ЕС срещу 39%, според които националните интереси трябва да бъдат твърдо отстоявани, дори с риск за отслабване на ЕС, сочи проучването. Едва 8% не подкрепят членството на Великобритания в ЕС.

Умерените системни партии пък са припознати като способни да постигнат по-сплотен Европейски съюз. Мнозинство от 68.2% предпочитат умерените партии - десни, леви, либерали и зелени, и не искат да се рискува бъдещето на Европейския съюз. На обратното мнение са 31.8% от анкетираните български избиратели. Те предпочитат по-радикални партии, които се противопоставят на политическия елит.

Въпреки някои негативни настроения срещу конкретни решения на ЕС, като т.нар. пакет "Мобилност" например, потенциалният евроскептичен вот остава ограничен и без консолидираща го политическа сила в сравнение с други страни членки, показва проучването.

Дневник