Правителството на Венецуела обяви в неделя, че работодателите са намалили работния ден в понеделник заради ново прекъсване в електроподаването, предаде ДПА, цитирана от БТА. Министърът на комуникациите Хорхе Родригес каза, че работниците в държавния и частния сектор ще спрат работа днес в 14:00 ч., а учениците ще получат още един почивен ден, докато продължава ремонта на авария в електропреносната мрежа.

Стигна се и до инцидент, когато хора излязоха отново по улиците в Каракас в неделя във втората поредна вечер на протест с тенджери и тигани срещу четвъртата за месеца авария в страната. Венецуелският вестник "Ел насионал" съобщи, че служители на Националната гвардия (от която тръгна бързо потушен опит за бунт по-рано тази година) са разпръснали агресивно демонстранти.

Според кадри, показвани от вестника, членове на т.нар. колективи (доброволчески паравоенни групи, подкрепящи чавистките власти) са стреляли по демонстранти. Междувременно телевизия NTN24 показа кадри от Котиса - квартала, където започна бунтът на военни преди два месеца и където жители опитаха да изградят барикади на улицата.

"Идват цистерните"

При най-сериозния срив по-голямата част от страната остана без ток повече от 100 часа.

Правителството на Венецуела смята, че авариите са американски саботаж, докато опозицията посочва, че годините на лоша поддръжка и липсата на инвестиции са причината за прекъсванията на тока. В неделя президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви 30-дневен план, който въвежда норма в производството, разпределението и потреблението на електричество в републиката, съобщават още информационните агенции.

Ограниченията ще влязат в сила днес. Според Мадуро те ще помогнат за балансиране на процеса на производство на електроенергия, безопасното ѝ подаване, обслужване и потребление. Президентът съобщи за плана в обръщение към нацията, което се предаваше на страницата му в "Туитър" и по националната телевизия. Мадуро също така призова гражданите да защитят страната от "империалистически атаки" и да не протестират срещу спиранията на тока.

Освен електричество в страната не достигат основни хранителни продукти и вода. След като при последната авария, затворила магазини в Каракас и повечето щати, жители се наложи да си набавят вода от канали край столицата, Мадуро предложи решение - с цистерни, пристигнали в засегнати райони, за да снабдят гражданите.

"Ако липсва вода, спокойно. Всеки момент ще дойдат цистерните. С търпение и спокойствие се справяме с проблемите", каза той. Испанският "Ел паис" уточнява, че мярката, обявена от наследника на Мадуро, не е нова - вече е прилагана във венецуелски щати, при това богати на петрол, при някои от последните аварии.

Междувременно опозицията, водена от председателя на парламента и признат от десетки държави за временен президент Хуан Гуайдо, призова венецуелците да излязат на мащабен протест срещу Мадуро на 6 април. "Няма да могат да се справят с нас", каза в "Туитър" Гуайдо, имайки предвид правителството на Мадуро, смятан от парламента за узурпатор.

Дневник