При почти всички (99.8%) преброени бюлетини опозиционният кандидат се очертава победител на местните избори в Истанбул. Това показват данни от централната избирателна комисия, цитирани от Анадолската агенция. Те не са окончателни, но показват, че Екрем Имамоглу е увеличил преднината си пред бившия премиер Бинали Йълдъръм.

Към 13:30 ч. българско време Имамоглу води с 4 163 188 гласа пред Йълдъръм, който е получил 4 139 352 гласа (почти 24 хил. бюлетини разлика). Ако тази информация се потвърди, ще означава, че кметските места и в трите най-големи града, както и в редица други, ще са в ръцете на опозицията, след като управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) загуби тази позиция в Анкара.

И в най-големия град, и в столицата, нейни избраници управляват от четвърт век, а самият президент Реджеп Тайип Ердоган е бил кмет на Истанбул между 1994 и 1998 г.

Малко след резултатите на изборната комисия и Имамоглу, кандидат-кметът от основната опозиционна Републиканска народна партия Екрем Имамоглу обяви, че води с 25 158 гласа. Преднината, за която той съобщи, докато бяха изнасяни резултатите на комисията, е малко над официалните данни.

ПСР обяви, че резултатите на местните избори в Истанбул отново ще се обърнат в нейна полза, след като тя спечели обжалвания в някои секции. Снощи Йълдъръм водеше с над 200 хил. гласа, след като бяха преброени по-голямата част от бюлетините. След отваряне на урните от райони, където традиционно печелят кандидати на РНП, обаче дистанцията се стопи, а обработените от избирателната комисия резултати започнаха да се бавят. При преднина от едва няколко хиляди гласа сайтът на комисията спря работа. И Йълдъръм, и Имамоглу тогава се обявиха за победители.

Първите коментари - от "контрол на Турция" до "ефекта на доминото"

При потвърждаване на резултатите от Истанбул ПСР би се изправила пред ситуация, в която е спечелила значително повече провинции от опозицията и на много места е триумфирала на вота за общински съвети, но няма контрол върху икономическите центрове, където се създават около две трети от брутния вътрешен продукт на страната. Турски журналисти припомнят, че Ердоган е заявявал, че който контролира Истанбул, "печели Турция".

"Файненшъл таймс" отбелязва, че ударът за Ердоган идва и от факта, че макар той да не бе кандидат на изборите, водеше кампанията - особено в големите градове - сякаш тя бе за национални избори. Това бе и впечатлението на опозицията, която отговаряше на призивите му за "национално оцеляване" с коментара, че става дума само за местен вот и не е нужно той да се превръща във война.

От личен опит турският лидер знае как победата на местно ниво може да предизвика ефекта на доминото - бе избран като кмет на Истанбул при силна подкрепа за ислямистката програма, която предлагаше, а след осем години партията, на която той е съосновател, изгря на националната сцена и пое управлението на Турция, пише "Файненшъл таймс".

Сега той ще трябва да се изправи пред икономически проблеми, каквито доведоха партията му на власт преди 16 години. Прездинентът същевременно даде сигнал - за облекчение на инвеститорите - че засега не смята да свиква нови избори, след изтощението на турските граждани от 13 вота за 12 години. "Няма да сме ограничени от постоянни избори" отсега нататък, а "ще гледаме напред", каза Ердоган.

Ердоган остава най-популярният политик в Турция и не може да се говори за края му, но посланието за "предизборния съюз" на ПСР и националистите е недвусмислено - доверието на избирателите в големите градове, на индустрийлния елит и средната класа е изгубено, смята Аслъ Айдънташбаш от Европейския съвет за външна политика.

Дневник