Днес министър-председателят Бойко Борисов се срещна в шуменското село Пристое с протестиращите тютюнопроизводители в Шуменска област, които имат да получават около 250 хил. лв. от гръцката фалирала фирма изкупвач "Михайлидис". Фирмата не е платила тютюна на производители основно от общините Венец и Каолиново, които в събота излязоха на протест и затвориха пътя Шумен-Силистра.

„Тук съм като министър-председател, за да решаваме проблемите. При вас той е такъв, че частна фирма е сътворила всичко, но има инструмент, чрез който можем да помогнем, заедно с министър Румен Порожанов и това е фонд "Земеделие“. Издължаването ще стане чрез държавната помощ „Де минимис“, каза Борисов. Той уточни, че трябва активното съдействие на кметовете на населени места и областния управител.

Министър-председателят обясни, че предстои кметовете на населени места да изготвят списъци на тютюнопроизводителите, на които не е платено и подписани от тях, заедно с протоколи и подписа на областния управител да бъдат внесени на заседанието на Управителния съвет на фонд „Земеделие“, този четвъртък. „Там ще бъде взето решението и всеки ще си получи парите“, каза Борисов. 

На срещата в Пристое тютюнопроизводителите го информираха за още два проблема. От 2010 г. те получават преходна национална помощ, без да са знаели, че за нея дължат данъци. А сега трябва да ги погасяват за 5 години назад.

„С данъците е по-трудно, там можем да го направим единствено с отсрочване за много години, и да търсим прекомпенсиране във времето“, допълни той.

Тютюнопроизводителите добавиха, че имат проблем и с програма за застраховане на земеделската продукция, тъй като частна компания отказвала да изплати средства за щети. Премиерът заяви, че когато има частно-правен проблем, много трудно може да се намеси държавата, но ще се търси реакция.

ШУМ.БГ