Десетки страници във "Фейсбук", обединяващи привърженици на различни отбори - в това число на ЦСКА и "Левски", бяха свалени от социалната мрежа.

Първоначално запалянковци на червените заподозряха атака от "Лудогорец" преди важните две гостувания в Разград тази седмица. Те се оплакаха, след като бяха свалени най-следваните страници - на "Сектор Г", Offenders, и дори на фен магазина на "Българска армия".

"Както знаете, за последните 24 часа почти всички страници в социалните мрежи, свързани с дейността на Северната трибуна, бяха заличени, а някои от тях спрени от нас като превантивна мярка, след като бяха нееднократно докладвани. Използваме тази трибуна да се обърнем към всички вас - този удар може единствено и само да ни забави, но по никакъв начин няма да ни спре да постигнем целите си. ЦСКА и "Сектор Г" ще пребъдат независимо от всичко и всички останали", написаха от фенклуба на червените.

Посланието беше разпространено дори от официалната страница на клуба във "Фейсбук", но след това беше премахнато.

Предположенията са, че в основата на свалянето на страниците е организацията Op Racism Bulgaria. В профила ѝ се проследява масовото изтриване на страници - не само на фенклубове на ЦСКА, но и на други български футболни отбори, както и на организации извън футбола като ANONYMOUS BULGARIA (46 233 последователи), "Анонимус Инфо Агенция" (40 960), "Сорос вън от България, масоните вън от българските държавни институции" (21 095). Сред свалените са водещи фенски страници на "Левски", "Ботев" (Пловдив), "Локомотив" (Пловдив), "Миньор", "Спартак" (Плевен), както и на румънския "Стяуа".

В описанието на групата Op Racism Bulgaria пише: "Целяща страници, групи и профили, промотиращи расизъм, хомофобия и дискриминация". Членове от организацията не бяха открити за коментар.

Говорителят на фенклуб "Сектор Г" Павел Маринов определи пред "Дневник" случая като "пълно безумие". "Атаката идва от джендърски и антинационалистки организации. Едната страница е докладвана заради снимка на човек с факла, която е от преди три години. Пълно безумие е това", заяви той. По думите му все още не се знае дали страниците могат да бъдат възстановени или са изтрити окончателно.

Специалисти, работещи в сферата на социалните мрежи, коментираха пред "Дневник", че не помнят подобен случай на масово докладване и сваляне на страници. "Най-вероятно са намерили схема, по която да докладват страници, така че да ги махат директно", казаха от xplora.bg.

Друг специалист, който предпочете името му да не бъде цитирано, заяви, че правилата за реч на омразата във "Фейсбук" не са променяни наскоро. Той посочи, че предстоят ограничения при рекламата в сайта, но те са свързани с евроизборите и нямат отношение към темата. 

Дневник