Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва днес разговори с превозвачите за размера на таксите, които ще се начисляват за използване на републиканската пътна мрежа с въвеждането на тол-системата за тежкотоварни автомобили над 3.5 тона от 16 август 2019 г.

Тол-таксата да е 10 ст. на км за камионите между 3.5 и 12 т, предлага Министерството на регионалното развитие. За по-тежките автомобили таксите ще са по-високи, се казва в съобщение на ведомството без да се уточнява конкретна сума.

От днес министерството започва разговори с превозвачите за уточняване на размера на таксите. Проектотарифите са изработени от експерти на Световната банка, която е консултант на агенция "Пътна инфраструктура".

На този етап предложението е да се таксуват около 50% от републиканската пътна мрежа, т.е. около 10 000 км. Останалите 10 000 км и 20 000 км общинска пътна мрежа ще са безплатни за тежкотоварните автомобили над 3.5 т.

Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков каза, цитиран от "Фокус", че желанието на държавата е да прояви разбиране към транспортния бранш, който е в очакване на затягане на европейските регулации с пакета "Мобилност". "Реверансът, който правим с това предложение за цени, е към онези автомобили, които возят на къси разстояния – вътрешните превози. При автобусите и камионите от 3.5 т и 12 т цените ще са най-ниски в ЕС, точно за да направим реверанс към българския бизнес", заяви Нанков.

Държавата очаква да събира от тол такси около 1.16 млрд. лв. на година. "Общите приходи, които са заложени да бъдат събрани, са в същия размер, който държавата получава като средства от винетки от тези превозвачи. Т.е. държавата ще събира същия размер от тези превозвачи като обща сума, но в самия бранш тежестите ще бъдат преразпределени – тези, които пътуват повече, ще заплащат повече", коментира регионалният министър Петя Аврамова.

Пред БНР представител на Съюза на международните превозвачи заяви, че за тировете тол таксата ще е 78.6 ст. на километър. Според Йордан Арабаджиев от съюза приемането на тези такси ще окаже влияние върху инфлационните процеси и ще доведе до поскъпването на стоките за крайния потребител.

Дневник