Съдилища в Косово започнаха работа по дела за военни престъпления от мисията на Евросъюза в Прищина. Това съобщи балканската телевизия N1.

Така случаи, свързани с обвинения към Армията за освобождение на Косово (АОК) и нейни предполагаеми престъпления срещу сърби и други цивилни, ще са в ръцете на институции, които Белград не признава.

Новината вече предизвика недоволство в Сърбия, чийто премиер Ана Бърнабич каза, че от решението не произтича "нищо добро" за страната ѝ, особено докато "политически лидери, които тъпчат човешките права на сърбите", са на власт в Прищина.

Белград смята за военнопрестъпник премиера в Косово Рамуш Харадинай. И той, и президентът Хашим Тачи, и председателят на парламента са бивши военни командири и някои експерти, критични към властите, смятат, че правосъдието за случаите от войните ще се забави, докато тяхното поколение не напусне властта.

От косовска гледна точка пък проблемът е, че много от сърбите, заподозрени в такива престъпления, живеят в самата Сърбия, а това затруднява разследванията, обяснява "Свободна Европа".

Дневник