Унгарският парламент прие нов закон днес, целящ да насърчи хората да имат повече деца, като им предложи данъчни облекчения и безлихвени заеми, съобщи БТА.

Според мерките, заложени в закона и обявени от унгарския премиер Виктор Орбан през февруари, семейните двойки, в които жената е под 40 години, ще могат да получат безлихвен заем от 10 милиона форинта (35 000 долара). Най-малко един от съпрузите обаче трябва да работи и двамата не трябва да имат досие в полицията или неплатени данъци, се посочва в закона.

Изплащането на заема ще бъде отложено с три години при раждането на първото им дете. След появата на второ дете, една трета от заема ще бъде опростена, а след третото, целият заем може да бъде опростен. Но ако семейната двойка няма дете до пет години след взимането на парите, тя ще трябва да изплати лихвите към заема със задна дата.

Не само депутатите от партията "Фидес" на Орбан гласуваха за закона. Той беше подкрепен и от опозиционни депутати.

При представянето на мерките през февруари Орбан каза, че решението на намаляващата раждаемост в Унгария не е миграцията, а убеждаването на хората да имат повече деца.

Клуб Z