Гръцкият премиер Алексис Ципрас пристига днес на историческа визита в Скопие, предадоха световните агенции. Това е първото официално посещение на гръцки премиер от обявяването на независимостта на бившата югославска република през 1991 г. Ципрас ще е придружаван от 10 министри и десетки бизнесмени от сектора на енергетиката, инфраструктурите, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост.

Посещението става почти два месеца след като бившата югославска република се съгласи да се преименува на Северна Македония. Миналата година Ципрас и премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев сключиха историческо споразумение, което сложи край на 28-годината междудържавна криза за името на бившата югославска република. Това проправи и пътя на Скопие към членство в НАТО и към сближаване с ЕС.

Очаква се по време на визитата двамата лидери да демонстрират, че икономиките на двете страни ще извлекат полза от споразумението от Преспа, отбелязва "Франс прес". Двете държави ще подпишат няколко договора за сътрудничество, предаде ДПА. Гръцки компании вече обещаха да инвестират над 500 милиона евро в енергетиката на Северна Македония, по-специално в газовите и соларните централи, каза вчера Заев пред "Франс прес".

Заради историческото споразумение от миналата година двамата премиери бяха номинирани за Нобелова награда за мир от тунизиеца Уидед Бушамауи, който бе един от лауреатите на отличието преди четири години, припомня агенцията. /БТА

Дневник