"Арсенал" победи "Нюкасъл" с 2:0 в последния мач от 32-ия кръг във Висшата лига и излезе на трето място. "Артилеристите" събраха 63 точки и изпревариха с две големия си съперник "Тотнъм".

Успехът е 10-и пореден за "Арсенал" като домакин, с което "Арсенал" изравни свой рекорд от сезон 1997-1998 (първият пълен сезон на Арсен Венгер). За пръв път след построяването на стадион "Емиратс" "артилеристите" печелят толкова много поредни срещи на него.

Серията от домакински победи започна на 2 декември с успех с 4:2 в дербито срещу "Тотнъм". В 10-те поредни двубоя "Арсенал" записва голова разлика 27:6. До края на сезона съставът на Унай Емери има още две домакинства във Висшата лига - срещу "Кристъл палас" (21 април) и "Брайтън" (4 май), с което може да подобри рекорда.

Точни в понеделник вечер на "Емиратс" бяха Аарън Рамзи и Александър Лаказет. Халфът, който носеше капитанската лента, откри резултата в 30-ата минута, разписвайки се с плътен удар с левия крак от границата на наказателното поле.

Седем минути преди края на редовното време Лаказет удвои след красива комбинация с Пиер-Емерик Обамеянг, като прехвърли вратаря на "свраките".

Двубоят се запомни и с малкия брой точни удари от двата отбора. "Арсенал" отправи четири, а "Нюкасъл" само един. Статистическата платформа Opta отчита, че от 2003 г. само два мача във Висшата лига са имали по-малко точни удари.

"Доволен съм от победата ни, но тя не трябва да ни заблуждава. Имаме много работа до края на сезона и много мачове като гост. Именно формата ни далеч от дома ще бъде ключова в запазване на третата позиция", каза след двубоя мениджърът на "артилеристите" Унай Емери.

Като домакин "Арсенал" е спечелил 44 точки, колкото "Ливърпул", и само с една по-малко от "Манчестър сити". Далеч от "Емиратс" обаче "артилеристите" имат едва 19 точки от 14 срещи (10-о място в таблицата на гостите). "Арсенал" има само една победа като гост от 29 януари насам.

Дневник