Франсоа Ксавие Белами, любезен учител по философия, който небрежно цитира мислители като Хенри Бергсон и Юрген Хабермас, е мъжът, натоварен с една, изглежда, невъзможна мисия – да възроди френската дясно-центристка партия "Републиканците" на изборите за Европейски парламент през май, пише "Файненшъл Таймс".

Неговата работа ще бъде да накара хората да чуят посланието на партията на фона на обявената от френския президент Еманюел Макрон битка между проевропейските либерали и националистката крайна десница.

"Не мисля, че изборите трябва да се превръщат в някакъв вид обединен фронт срещу крайните, идеята на Еманюел Макрон, който казва, че изборите са надпревара между прогресивни и популисти", коментира Белами в интервю за ФТ. "Това ми изглежда много опасно, защото френските гласоподаватели искат реален избор", допълни водачът на листата на "Републиканците".

По думите му, ако политическото семейство, което той представлява, стане също толкова недоловимо и незначително, колкото днес е Социалистическата партия, хората ще бъдат просто зрители в тази битка между Макрон и лидера на крайнодесния "Национален сбор" Марин Льо Пен.

Твърденията му илюстрират проблем, пред който са изправени традиционните политически групи, които някога определяха френската политика: републиканците голисти и центристи, социалисти и комунисти. Както навсякъде в Европа влиянието на останалите стари партии е предизвикано от възхода на десния национализъм, така и френските са засенчени от наскоро създадената партия на Макрон "Република, напред" и от "Национален сбор".

Според социологическите проучвания за евроизборите те имат почти равна подкрепа от около 23%. "Републиканците" са на трето място с приблизително 13%.

Белами опита да разграничи политиките на партията си от тези на Макрон и Льо Пен, фокусирайки се върху бъдещето на ЕС и имиграцията.

За Европа той е съгласен с Макрон, че ЕС е бил твърде наивен в отношенията си с други търговски блокове. Неговата партия предложи въглероден данък за вноса, за да бъде ситуацията справедлива за европейските производители, които трябва да се придържат към "зелено" законодателство. Той обаче критикува визията на Макрон за съюза като "един вид супердържава".

"Европа никога не е била империя и това е от части благодарение на Великобритания и е за добро. Не мисля, че Европа трябва да възприема този модел на суперсила – нейната работа е да бъде съюз между демокрации", подчерта Белами.

За имиграцията критиците коментират, че политиките на "Републиканците" са почти толкова твърдолинейни, колкото тези на крайнодесните. Партията призовава търсещите убежище да подават молбите си извън ЕС и настоява европейските външни граници да бъдат строго охранявани срещу нелегални мигранти.

Белами призна, че е изправен пред трудна задача на евроизборите, не на последно място защото насилието по време на протестите на "жълтите жилетки" тласна обезпокоените хора, желаещи законност и ред, към партията на Макрон.

Макрон, каза Белами, направи нещата да изглеждат така сякаш е избор между него и хаоса, но всъщност днес осъзнаваме, че имаме него и хаоса.

Дневник