САЩ спряха доставките за Турция на оборудване за самолета F-35 като първа конкретна мярка за блокиране въоръжаването на страната с един от най-модерните модели в света.

Причината е, че Пентагонът се опитва да спре разполагането на руски зенитни комплекси С-400 в страната от НАТО, които за максимална ефективност би трябвало да са интегрирани с F-35. Но това носи риск руснаците да получат достъп до секретни елементи от F-35 и вероятно да се научат как радарите им да го разпознават и спират.

Турция е участник в проекта на "Локхийд Мартин" за този самолет, но САЩ смятат, че могат да намерят неин заместник. Турски компании произвеждат части от фюзелажа, колесниците и екраните в кокпита.

Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на двама свои източници, а след това Пентагонът потвърди новината.

След като две години Вашингтон безуспешно опитва да разубеди Реджеп Тайип Ердоган да не разполага С-400, сега е спряна доставката на тренажори и оборудване за F-35.

Турция настоява, че С-400 ще бъдат въведени на въоръжение през юли. Продължаващият спор усложнява и посещението тази седмица на външния министър Мевлют Чавушоглу във Вашингтон за среща на страните от НАТО. Разногласията с Анкара се разпростират и върху подхода към кризата в Сирия, отношенията с Иран и др.

САЩ предложиха на Турция да замени С-400 с "Пейтриът", но Анкара казва, че американската система е по-скъпа и може да я закупи, но не и да се откаже от руската, за която плати близо 2.5 млрд. долара. Офертата на Вашингтон изтече в края на март.

Турски пилоти тренират в база в щата Аризона и самолетите трябва да пристигнат в Турция през ноември. Но новото решение може да е сигнал, че САЩ са готови да замразят и обучението на турски пилоти и да забавят изпращането на два F-35 в базата в Аризона.

Дневник