Според закона в момента проверка на председателя на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПОНПИ) Пламен Георгиев може да се направи от заместника му.

Така адвокатът Емануил Йорданов (който беше министър на вътрешните работи в кабинета "Костов") коментира пред Би Ти Ви установеното от журналисти несъответствие в документите за имотното състояние на Георгиев. В имуществената си декларация той не е отбелязал тераса от над 186 кв. метра, за която твърди, че не му принадлежи, а е обща с останалите съсобственици в блока.

Междувременно Би Ти Ви показа документ, според който въпросната тераса е била ипотекирана от Георгиев пред банка. Пламен Георгиев стана част от скандала около имотите заради две сделки с апартаменти в София през 2012 г. и 2017 г. Миналата седмица "Бивол" съобщи, че има разминаване между сумите, вписани в имуществените декларации на Георгиев, и материалния интерес, отбелязан в бележките в Агенцията по вписванията, като пресметна, че общата сума на несъответствието е близо 250 хил. лв.

"Пламен Георгиев трябва да се оттегли, а заместникът му да свика заседание на комисията и после да се информира Народното събрание. Прокуратурата също може да се самосезира", коментира днес адвокатът.

"По принцип няма как терасата да се отдели от апартамента и ако банката реши да го вземе, няма как да ги отдели, но има и вариант подобна тераса да се премълчи", каза той.

Заради съмненията, че председателят на антикорупционната комисия ще е обективен при имотните проверки на други хора от властта, "Да, България" поиска оставката му. Георгиев смята, че е обект на "активно мероприятие", което обяснява със съществените резултати в противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество" на звеното, което ръководи, а разследванията на медиите според него са резултат от влиянието върху тях на "обвиняеми и подсъдими лица". , чието имущество е блокирано от комисията, имат силно влияние и възможности за въздействие в телевизионните медии и да контролират неправителствени организации и водят компроматна кампания срещу него.

Дневник