Като компроматна атака определи председателят на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПОНПИ) Пламен Георгиев изнасянето в медиите на данни за несъответствия при обявени от него жилищни придобивки и записано в документи за сделките.

Шефът на антикорупционната комисия бе пресрещнат от медиите на влизане за международната конференция на тема "Етика на държавната администрация". Преди да му бъде зададен какъвто и да е въпрос той нервно и на един дъх заяви, че това е компроматна атака, идваща от един център - на недоволните олигарси".

Вместо да отговори на последвалите въпроси Георгиев продължи със заявлението: "Повтарям, компроматна атака и съвсем очевидно е кой я прави. Това са олигарси, които имат 198 млн. причини да водят тази компроматна война срещу комисията, от която те са проверявани. Има хора, които на 21-2 години в едни смутни времена са придобили първия си милион незаконно. Затова аз няма да се обяснявам пред тях. Нека тези с незаконните средства се обясняват, не аз."

Той попита журналистите риторично, ако е имало нещо срещу него защо не са подадени сигнали до прокуратурата и до самата КПКОНПИ, а на вметването "Как да ви провери като вие я ръководите" реагира с думите: "Няма да ме разколебаят , колкото и да вдигат такива теми. Нашата комисия бе оценена високо от Европейския съюз".

На няколко пъти повтори: "Точка по въпроса".

Шефът на антикорупционната комисия отговори подробно единствено на въпроса докъде е стигнала проверката на имотни добивки на подалите оставки от държавни постове активисти на ГЕРБ. Той каза, че комисията проверява всички сделки на фирма "Артекс" от 2007 г. досега, както и покупките на Цветан Цветанов, Цецка, Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева . Установено е , че някои от сделките са сключвани от юридически лица. Изискани са решения на парламента за гласувания, свързани с градоустройствения план на София, установени са всички фирми на собствениците на "Артекс" семейство Мирянови. В момента се събира информация за всички органи, осъществявали надзора над дейността им. Ще бъдат викани министри и зам.-министри за обяснения по повод неяснотата с разрешението за строителство на високата сграда "Златен век" в кв. "Лозенец".

Запитан за проверката на КОНПИ по съответствието на доходите на Цветан Цветанов през 2015 г. и разминаването в тях, за която писа "Биволъ", той каза, че засега не коментира материали, качени на сайтове и неподписани. "Когато комисията провери съответното решение, ще коментира", увери той.

Георгиев дойде на конференцията с охрана от Националната служба за охрана като уточни, че тя е отскоро след сигнал за заплаха срещу него. Веднага след като се сдобил с охраната последвали и медийните публикации по негов адрес.

Дневник