Президентът на Германския футболен съюз (DFB) Райнард Гриндел подаде оставка, съобщава телевизия ZDF. Като източник на информацията се цитира член на изпълнителното бюро на DFB. 57-годишният Гриндел заемаше поста от юни 2016 г., когато наследи Волфганг Нийрсбах.

Причина е разследване на "Шпигел", според което Гриндел не е успял да докаже доход от 78 хиляди евро в периода 2016-2017 г. По време на откриването на Залата на славата на германския футбол критиките към него бяха големи. Имена като Лотар Матеус и Уве Зелер бяха само част от бившите футболисти с критики към настоящия президент.

Гриндел беше гост на събитието в Дортмунд, но не се спря пред репортер на ZDF. "Всичко е наред", бяха единствените думи на президента на футболния съюз, преди да се качи в автомобила си.

До момента реакция от DFB няма.

Сред спряганите за наследник на Гриндел е бившият капитан на националния отбор Филип Лам. 35-годишният бивш играч, който прекрати кариерата си през 2017 г., беше шеф на организационния комитет на кандидатурата на Германия за домакин на Евро 2024. Страната спечели битката с Турция и ще организира шампионата след пет години.

"Днес е 1 април, така че няма какво да коментирам. Съюзът си има президент", бяха думите на Лам на галата в Дортмунд.

Точно в 14.30 часа централно европейско време Германският футболен съюз потвърди, че Гриндел подава оставка.

"В конферентен телефонен разговор с президиума на DFB ръкодителят Райнард Гриндел обяви, че подава оставката си с незабавен ефект. До редовните избори през септември постът му ще заемат двамата вицепрезиденти доктор Райнер Кох и доктор Райнард Раубал. Гриндел остава в съвета на ФИФА и Изпълнителния комитет на УЕФА, където той е избран лично с подрепата на DFB", съобщиха от организацията.

Дневник