Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ), призовава за зачитане на личната неприкосновеност на журналистите, изпълняващи служебните си задължения. Конкретният повод за реакцията е репортаж от откриването на мотосезона от събота - 30 март по телевизия Bulgaria On Air. На него се вижда как моторист целува репортерка, без да е поискал и получил съгласието й. Мотористът мотивира постъпката си като "солидарност с Кубрат Пулев и българския спорт", става известно от съобщение до медиите.

"Без значение дали са жени, или мъже, журналистите имат право на лична неприкосновеност. Когато тя е нарушена, те могат да търсят правата си и работодателите им трябва да им оказват подкрепа. Според българския наказателен кодекс деяние, което е унизително за честта и достойнството на другиго, представлява обида", гласи позицията.

АЕЖ призовава журналистическата общност да покаже категорично, че "няма да търпи подобно отношение от никого". Неглижирането на това поведение изпраща опасно послание и създава предпоставки за мултиплициране на такива деяния.

"Дневник" потърси коментар от телевизията. Оттам изпратиха както своята позицията, така и тази на репортерката Божила Симова. "Investor Media Group изразява пълната си подкрепа към колегата си и защитата на личната неприкосновеност както на журналисти, така и на представителите на други професии", гласи съобщението.

В него се добавя, че Симова благодари на всички за загрижеността, както и на медията, която по думите й застава зад нея. "Приех случая с "целувката" като професионалист, който осъзнава, че действието беше по-скоро ирония, а не атака, макар че не намирам за уместно изразяването ѝ по този начин. Получих и официално извинение от името на мотористите от "София райдърс". Затова и не смятам да предприемам последващи действия", пише тя. Въпреки това осъжда подобно поведение спрямо журналисти: "Личната неприкосновеност е фундаментално право на всеки човек, което трябва да бъде защитавано."

Освен върху конкретния случай асоциацията акцентира и върху примера, който известни личности дават, като дават за пример случая с Кубрат Пулев. "С поведението си той насърчи много от поддръжниците си мъже да имат подобно отношение спрямо жените от обкръжението си. Подходящо би било Пулев да изрази становище по случая и да призове да не му бъде оказвана подобна "солидарност". Визира се случаят, при който Пулев даде кратко интервю след победа в САЩ и след това хвана събеседничката си с ръка за лицето и я целуна по устата. Случаят доведе до временно отнемане на лиценза му в САЩ и заплаха за съдебен процес. "Напомняме, че е отговорност на медиите да не героизират постъпки, които са в разрез със законите и човешките права", се допълва в позицията на АЕЖ.

Дневник