Изморени след тежкия работен ден, пътниците в лондонското метро ще имат нова възможност за прекарване на времето си в градски транспорт с помощта на първите за Великобритания вендинг машина за къси разкази, които ще бъдат инсталирани днес в района на бизнес центъра "Канари Уорф", разказва "Гардиън".

Вендинг машините, които при натискането на един бутон пускат безплатно истории, чието четене отнема една, три или пет минути, са дело на френската компания Short Edition. Подобни вече има инсталирани във Франция, Хонконг и САЩ. Американският режисьор Франсис Форд Копола се оказал такъв фен на идеята, че инвестирал в компанията и поставил подобен апарат в неговото заведение в Сан Франциско на име Cafe Zoetrope.

Машините предлагат текстове в различни жанрове - от научна фантастика до романтични истории и детски приказки. Сред включените автори са Вирджиния Улф, Луис Карол и Чарлс Дикенс.

Инициатива бе представена с едноминутна история, написана по поръчка на компанията, от автора на редица хорър и криминални бестселъри Антъни Хоровиц. Той признава, че за него е било предизвикателство да сбие жанра си в подобна кратка форма.

"Беше предизвикателство да напиша история, която може да се прочете между две спирки - не просто кратка, а много кратка история", казва той. "Тъй като обичам мистериите и чуденето кой е извършил нещо, въпросът дали би било възможно да напиша порядъчна криминална история в подобен малък обем бе неустоим. Цялостната идея ме развесели", допълва авторът. Писането на въпросната история, озаглавена "Г-н Робинсън", му е отнело около 3-4 дни.

Идеята книги да се продават във вендинг машини не е нова. През 1937 г. основателят на издателство "Пенгуин" инсталира подобна с името "Пенгуинкубатор", която според биографа Джеръми Люис шокирала неговите доста по-консервативни колеги по това време.

Хоровиц допълва още, че онова, което също много му е допаднало в идеята, е фактът, че той всеки ден пътува с метрото и постоянно наблюдава как всички са потънали в приложенията или игрите на мобилните си телефони. Писателят, който в момента работи по телевизионната адаптация на своята книга "Алекс Райдър", смята още, че е добре човек да отдели този малък отрязък от деня си за "литература с малко л", или нещо, което истински да му достави удоволствие.

Според скорошно проучване голяма част от обществото споделя, че не намира време да довърши книгите, които започва да чете. Анкета, проведена сред 2000 британци, показва, че 36% са се отказали от поне една книга през изминалата година поради липса на време, а други 30% споделят, че не са довършили нито една книга през последните шест месеца.

Дневник