След като вчера от Съюза на международните превозвачи заявиха, че въвеждането на тол-таксите ще доведе до поскъпването на стоките за крайния потребител, днес министърът на регионалното развитие Петя Аврамова уточни, че най-засегнати ще са минералната вода и безалкохолните напитки. По думите ѝ изчисленията на Световната банка са показали, че те ще поскъпнат с около 4%, съобщава "Фокус".

Въвеждането на тол-системата за тежкотоварни автомобили над 3.5 тона е предвидено за 16 август тази година. Министерството предлага тол-таксата да е 10 ст. на км за камионите между 3.5 и 12 тона. За по-тежките автомобили таксите ще са по-високи, но не се уточнява конкретна сума.

Проектотарифите са изработени от експерти на Световната банка, която е консултант на Агенция "Пътна инфраструктура". Именно след изготвения анализ Световната банка е изчислила, че минералната вода и безалкохолните напитки ще поскъпнат най-много. По думите на Аврамова "тол-таксите няма да се отразят значително върху цените на хранителните продукти".

Тя уточни, че автомобилите от 3.5 до 12 т, които са най-масовият транспорт и осъществяват вътрешните превози на стоки, ще бъдат с най-ниски тарифи, така че таксите да не се отразят върху хранителните продукти. При по-тежките автомобили ще важи принципът - който руши и замърсява повече, ще плаща повече.

По думите ѝ за автобусните превози ще има много ниска тол-такса, защото те изпълняват и социална функция. Тя добави, че тези средства, които държавата сега взима под формата на винетна такса, ще бъдат заплащани като тол-тарифа.

Дневник