Звездата на "Барселона" Лионел Меси е най-добре платеният футболист в света. 31-годишният аржентинец ще заработи 130 милиона евро за сезон 2018-2019, показва ежегодното проучване на френското списание "Франс футбол".

Класацията включва 20-те най-добре печелещи футболисти и треньори на планетата. Сумите включват заплатите, бонусите и приходите им от търговска и рекламна дейност.

Меси изпреварва със 17 милиона евро своя голям съперник Кристиано Роналдо. През лятото португалецът премина от "Реал" (Мадрид) в "Ювентус", като договорът му беше с подобрени финансови параметри.

Освен това той има множество начинания извън футбола, включително фитнес салони, хотели, линии за обувки, бельо и одеяла, собствена марка парфюми, приложение за селфи CR7, а отскоро и клиника за трансплантация на коса.

Солидните договори с "Адидас", "Пепси", "Мастъркард", "Гаторейд" и други обаче изстрелват Меси на върха в класацията. Най-скъпият футболист в историята - Неймар, е трети по приходи за сезон 2018-2019 с 91.5 милиона, а останалите в списъка са далеч от челната тройка.

Лидерът на "Атлетико" (Мадрид) Антоан Гризман заема четвърта позиция с 44.5 милиона евро, следван от Гарет Бейл с 40.2 милиона. В челната десетка влизат още Андрес Иниеста, Алексис Санчес, Филипе Коутиньо, Езекиел Лавеци и Луис Суарес.

В класацията има най-много футболисти на "Барселона" - четирима, а другият испански гранд "Реал" е с трима представители. По двама са играчите от "Пари Сен Жермен", "Манчестър сити", "Манчестър юнайтед" и китайския "Шанхай СИПГ".

Най-добре печелещият треньор в света е Диего Симеоне. Наставникът на "Атлетико" (Мадрид), който през февруари подписа нов договор до лятото на 2021 г., ще заработи 41.2 милиона евро за сезон 2018-2019.

Втори в класацията е Жозе Моуриньо, който беше уволнен от "Манчестър юнайтед" през декември. Според "Франс футбол" приходите на португалския треньор през този сезона ще са 31 милиона евро.

Изненадващо на трето място е легендарният нападател на "Арсенал" Тиери Анри. Той имаше кратък и доста неуспешен дебют като треньор на "Монако", като престоят му в княжеството продължи четири месеца. Въпреки това французинът заработва 25.5 милиона евро през сезона.

Мениджърът на "Манчестър сити" Пеп Гуардиола е четвърти в класацията с 24.1 милиона евро, следван от старши треньора на "Барселона" Ернесто Валверде с 23 милиона.

Дневник