Това не мога да коментирам. Мога да кажа само, че в политическа партия ГЕРБ имаме морална отговорност и при всяка ситуация взимаме според мен верните и правилните решения." Това каза Пламен Нунев (ГЕРБ) минути след като парламентът го избра за председател на парламентарната вътрешна комисия, на въпрос дали шефът на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев трябва да подаде оставката си. Нунев зае мястото на Цветан Цветанов, който подаде оставката си след публикации за негова странна сделка за нов апартамент. За Пламен Георгиев също има информация за несъответствия при обявени от него жилищни придобивки и записано в документи за сделките, но той отказва да ги обясни.

"Ако има такива заявени сигнали...Не мога да кажа към момента", попитан дали парламентът трябва да обсъди въпроса с имуществото на Георгиев. Мога да кажа, че в комисията по вътрешна сигурност ще работи по правилата на народното събрание и комисията, добави Нунев.

Приоритетите на Вътрешна комисия кореспондират с приоритетите на правителството, изведени в сектор "Сигурност", декларира Нунев. Сред опасностите във вътрешната сугурност той отбеляза миграционната политика, противодействието на организираната престъпност, тероризма. Нунева заяви, че трябва да се неутрализират престъпни групи, свързани с телефонните измами и да се предприемат действия за отнемане на имуществото на тези хора. "На следващо място е противодействие на битовата и конвенционалната престъпност", допълни Нунев. Той заяви, че за справянето с нея е важна комуникацията между полицията и кмета на населеното място. "Моето виждане е такова и винаги съм го отстоявал в работата си - те всяка сутрин по възможност трябва да се виждат, за да знаят какво е станало през нощта", обясни Нунев.
Скандалът с новите апартаменти на управляващите започна след публикация на "Свободна Европа", че Цветан Цветанов се е сдобил през 2018 г. с апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София, като е прехвърлил на фирмата строител ("Артекс") два свои апартамента. Според публикацията, по която медията е работила заедно с гражданската огранизация "Антикорупционен фонд", семействоЦветанови е платило 627 евро за кв м, докато пазарните цени в района за този тип строителство започват от 2600 евро на кв. м.

В отговор Цветанов заяви, че при сделката са спазени принципите на правото и "всичко е толкова прозрачно".

В следващите дни "Свободна Европа" и "Бивол" изнесоха данни за подобни сделки и за правосъдния министър Цецка Цачева, шефа на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов, зам.-министъра на спорта и кумица на Цветанов Ваня Колева и зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов. Тримата подадоха оставки. В началото на новата седмица скандалът застигна и други публични личности, които са купили апартаменти на цени доста под средните на пазара, макар и при напълно разнородни обстоятелства.

Дневник