7 години след старта на проекта за облагородяване на пещера "Бисерна", вече е определена дата за отварянето й за посетители - 8-ми април.

Това съобщи на пресконференция днес ръководството на Природен парк "Шуменско плато".

На нея стана ясно също, че достъпът до "Бисерна" - една от най-красивите пещери в страната, ще бъде умишлено силно затруднен. Целта е да не се нарушава спокойствието на прилепните колонии и да се опазят карстовите форми. 

В пещерата ще се допускат най-много 48 посетители дневно, и то само в делничните дни. Влизането ще става групово, само след предварително записване. "Групите ще са от минимум 8 до максимум 12 души. Ще се влиза с водач, престоят вътре ще бъде около един час", обясни директорът на парка Васил Василев. Утвърдената цена на входния билет е 10 лева, няма намаления за деца и пенсионери.

Заради прилепите пещерата няма да е отворена целогодишно. Първият период за посещения е от 8-ми април до 20-ти май. Вторият ще бъде от средата на август до края на октомври. След месец май прилепите раждат малките си, а след октомври зимуват.

"Съобразили сме се изцяло с Центъра за изследване и защита на прилепите към БАН. Това е оптималното засега. Имаше вариант периодите на отваряне да са много по-малки или пещерата изобщо да не се отваря. След първия период ще бъдат направени изследвания и ще се прецени как са се отразили туристите на прилепите и карста. Може периодът на достъп да бъде удължен", каза Василев. 

"По проект пещерата не е предвидена за масов туризъм, а за научни изследвания", обясни експертът по туризъм на Платото Светла Колева.

Записвания за групови посещения могат да се правят на телефон 054 800 765 и на имейл shplato@hotmail.com.

Първата група за 8-ми април е вече попълнена - записали са се 12 пенсионери от туристически клуб "Мадарски конник".

Припомняме, че пещерата бе облагородена и социализирана по проект "Устройство и управление на Природен парк ,,Шуменско плато" по Оперативна програма „Околна среда“. Той бе на обща стойност 4,9 млн. лв., от които 2,7 млн. лв. за „Бисерна“. Строителството по проекта бе извършено от „Обединение "Бисерна 2015" ДЗЗД. В него са „Барс“ АД, „Ро и Ни“ ЕООД и „Електроконсултстрой“ ЕООД.

ШУМ.БГ