Открити са останките от разбилия се самолет с четирима българи в Северна Македония, както и телата на загиналите. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов пред журналисти след заседание в Министерски съвет, съобщава "Фокус".

След експертизата ще бъде потвърдена самоличността им. "Извършва се оглед, за да се изяснят причините за катастрофата. Ще се извърши проверка и на техническото състояние на самолета", каза още вътрешният министър. По думите му тези катастрофи са сложни за разследване.

Той посочи, че към момента всякаква друга информация е въпрос на предположения, затова призова за време, за да се изясни причината за катастрофата. "Към момента вътрешният министър на Северна Македония ме увери, че имат ресурс да се справят с първите и неотложни действия. Ние сме заявили, че сме в готовност да им помогнем при нужда", каза още вътрешният министър.

Вчера в 16:18 часа (17:18 българско време) малък самолет "Чесна П210Н", летящ от Охрид за София изчезна от радарите на системите за контрол на полетите в Македония. Контактът е загубен на около 26 км южно от Скопие в района на връх Слонска глава в планината Якубицам който е труднодостъпен. Първият сигнал за инцидента бил получен на летището в Скопие. Пилотът докладвал за изключително силна турбуленция и ниска облачност. Малко след това обаче сигналът се загубил.

По-рано днес директорът на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" Станимир Лешев съобщи, че самолетът не е в българския регистър, тъй като е бил регистриран и поддържан Германия. По тази причина ще е необходимо да се направи връзка и с немските власти, за да се установи летателната годност на самолета.

Дневник