Първият парфюм с извънземен аромат е вече факт - той се казва Vector, има специфичната миризма на открития Космос и е произведен от "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin). За него вече има рекламни видеоклипове и специален сайт, а компанията обяснява, че "всеки мъж, жена и дете може да мирише така, все едно се носи в Космоса". 

Единственият проблем е, че новината бе разпространена на 1 април и всъщност е достатъчно оригинална и сложна шега, за да накара да се говори за нея по цял свят. И не е 100% лъжа, защото в нея има сериозна доза истина.

Би трябвало човек веднага да се усъмни, че нещо не е наред, защото "Локхийд Мартин" произвеждат оръжейни системи, един от най-добрите бойни самолети в света и космически апарати. Но рекламното видео много умело използва части от разказ на астронавта Тони Антонели за това как е усетил много специфична миризма при завръщането на колегите му от работа в открития Космос.

Парфюмът, предпочитан от бъдещите изследователи, представлява "смес от метални нотки с цел да създава чист аромат със стерилно усещане, балансирано от сдържани, огнени обертонове, изгарящи като изпарения в атмосферата". Ако не сте разбрали нищо, вероятно следващото описание ще помогне: "Аромат, простиращ се отвъд нашата планета и свалящ на Земята същността на Космоса".


Опаковките с характерната бутилка няма да се появят в парфюмерийните магазини. Но "Локхийд Мартин" са изработили 2000 малки флакона като познатите тестери за парфюми и ще ги раздадат на участниците в симпозиум в щата Колорадо следващата седмица.

Антонели наистина е усетил миризма на "изгорял метал и още нещо, за което не намирам думи да ви опиша". На базата на описанието на астронавта компанията е поръчала на парфюмерийна лаборатория в Денвър да възпроизведе аромата и да го бутилира. От трите произведени продукта "Локхийд Мартин" избрали този, който най-точно пасва, да го представят като "миришещ на Космос".

Целта е да напомним, че мъжете и жените в компанията произвеждат космически апарати от повече от 60 години, че имаме несравним опит в това и че все пак си оставаме обикновени хора, казва говорител на "Локхийд Мартин".

Дневник