Седем служители на Областния отдел "Автомобилна администрация" – Перник, са арестувани за корупция, съобщи временният шеф на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек.

Според събраните до момента доказателства те са участвали в престъпна група, която е събирала подкупи от десетки транспортни фирми. Разследването по случая е започнало в средата на миналата година.

Групата е действала в района на Перник и събирала основно т.нар. такса спокойствие по време на пътни проверки. Някои от фирмите в бранша получавали предупредителни писма за предстоящи проверки. Когато автомобил на фирма бъде спрян за проверка, инспекторът бил длъжен да се свърже с член на престъпната група от администрацията.

Той от своя страна трябвало да каже дали фирмата е платила таксата. В случай че парите са платени, проверка на пътя не била извършвана. "Таксата спокойствие" не е била фиксирана, а сумата зависела от финансовото състояние на фирмата.

Има и случаи, при които служители са искали пари от собственици на фирми, за да не им бъдат съставени актове. Инспекторите събирали пари и при издаване на лиценз за транспортна дейност или подновяване на такъв. Според разследващите задържаните служители са на средно ниво и сред тях не е началникът им в Перник.

"Явно става дума за систематичен проблем в Министерството на транспорта при подбора на кадри", коментира прокурор Димитър Франтишек и добави, че има две подобни дела за корупция в София и Благоевград.

Дневник