Заплахата на президента на САЩ Доналд Тръмп да затвори границата между САЩ и Мексико ще се отрази на американските потребители, предаде агенция "Ройтерс".

От авокадото върху препечените филийки до лайма и текилата в коктейлите маргарита, САЩ са в голяма степен зависими от мексиканския внос на плодове, зеленчуци и алкохол, за да посрещнат потребителското търсене. Близо половината от вноса на зеленчуци и 40 процента от вноса на плодове в САЩ идват от Мексико според последните данни от американското министерство на земеделието.

Американците ще изчерпат запасите си от авокадо за три седмици, ако вносът от Мексико бъде спрян. Това заяви Стив Барнард, президент и главен изпълнителен директор на най-големия производител и доставчик на авокадо в света "Мишън пръдюс" (Mission Produce).

"Не можете да изберете по-лош период от годината, тъй като Мексико доставя на практика 100 процента от авокадото в САЩ. Калифорния едва започва да го отглежда и има много малка реколта", твърди Барнард.

Тръмп заяви в петък, че е много вероятно да затвори границата тази седмица, ако Мексико не спре имигрантите, които влизат в САЩ. Пълното затваряне ще попречи на милиони хора, които пресичат съвсем законно границата, освен търсещите убежище и ще наруши търговия за милиарди долари, като около 137 милиарда от тях са от внос на храни.

"Със сигурност ще имаме по-високи цени. Това е много реален проблем за американските потребители", твърди Моника Ганли, директор на консултантската компания "Куартера" (Quarterra), специализирана по въпроси, свързани със земеделието и търговията на Латинска Америка.

Затварянето на границата ще се отрази и на двете страни. Мексико е най-големият внoсител на американски горива като дизел и бензин, някои от които се доставят по железниците. Не е ясно дали железопътните терминали ще бъдат засегнати от затварянето на граничните пунктове.

Променящите се вкусове на потребителите засилиха търсенето на пресни и разнообразни продукти и САЩ станаха все по-зависими от Мексико, за да посрещнат тези потребности. Вносът почти се е утроил от 1999 година.
Освен авокадото от Мексико идва и по-голяма част от вносните домати, краставици, къпини и малини. Въпреки че има и други производители на тези стоки в световен мащаб, отварянето на търговските канали ще отнеме време, отбелязва Ганли. /БТА

Дневник