За правосъден министър ще предложа Дани Кирилов. Дали утре или в някой друг ден това ще бъде направено", заяви премиерът Бойко Борисов, след като подписа споразумение за подкрепа между ГЕРБ и "Обединени земеделци". Данаил Кирилов е депутат от ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента.

"Първата задача, която му поставям, че има едната грама от ЕК, че общинските съветници трябва да бъдат включени в антикорупционния закон", каза Борисов. В края на февруари общинските съветници бяха освободени от задължението да декларират конфликт на интереси до декември тази година. Така сегашните съветници практически бяха изключени от обхвата на новия антикорупционен закон, а измененията бяха внесени и гласувани бързо. Изменението беше предложено от председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и заместника му Християн Митев (Обединени патриоти).

Борисов каза, че все още не е решено кой ще заеме мястото на Кирилов като председател на правната комисия в Народното събрание.

В работата си като правосъден министър ще продължа мерките, разписани в доклада на ЕК за напредъка по механизма за сътрудничество и проверка, декларира Кирилов. "Това е много сериозно предизвикателство, приемам го като голямо доверие и като много сериозна задача с оглед необходимостта до няколко месеца успешно да се довърши работата по мониторинговия механизъм. Премиерът е поставил конкретна задача в тази връзка и смятам, че с общи усилия ще се борим, за да постигнем добър резултат. Много направихме досега, признава се работата от нашите партньори от Европейската комисия. Надявам се да стигнем до положителен резултат", каза Кирилов. Той добави, че номинацията е сериозно предизвикателство, защото министерството е тежко. Според него парламентарната група на ГЕРБ е достатъчно силна и не би трябвало отсъствието му от парламента това да се отрази негативно.

Кирилов ще заеме мястото на Цецка Цачева, която подаде оставката си след скандала с новите апартаменти на властта, както и заместник-министрите на енергетиката Красимир Първанов и на спорта Ваня Колева. Най-голямата жертва за ГЕРБ от скандала беше оставката на председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след публикация за новия му апартамент в столичния квартал "Изток", купен от "Артекс" на по-ниски от пазарните цени.

Дневник