Въведената тази седмица система за събиране на едрогабаритни и растителни отпадъци в Шумен дава резултат. Само за 2 дни на сметището в "Дивдядово" общинското предприятие "Чистота" е депонирало 9 660 кг. едри и 13 800 кг. растителни отпадъци.

Припомняме, че според новия график вторник е денят за изхвърляне на едри предмети от бита, които не се събират в казан. В сряда пък камионите прибират листа, трева и клони. И едрогабаритните, и растителните отпадъци трябва да се оставят до контейнерите за смет от предния ден.

"Системата се оказва ефективна, тъй като успяваме да оптимизираме транспортирането на отпадъците до депото. Успяхме да се справим в целия град, като използвахме два самосвала  - голям и малък", обясни за ШУМ.БГ управителят на ОП "Чистота" Евгений Цанков.

Според него системата ще продължи да се оптимизира. Цанков обясни, че в неговото предприятие, извършващо сметосъбирането в северната част на Шумен, е извършен инструктаж на шофьорите на сметовозите всеки ден да изготвят списък с местата, на които има оставен едър или растителен отпадък. В процес на стиковане са нещата с частната фирма РТК, която обслужва южната част на града. 

Също така сигнали за оставен до казаните едрогабаритен отпадък могат да подават и гражданите на телефон и имейл. На обявения номер 0889 604 997 за дните от началото на седмицата до днес са позвънили 26 шуменци. 

ШУМ.БГ