10 творци и творчески колективи ще бъдат удостоени с „Наградата на Шумен“ в областта на културата и изкуството. Това определиха днес с тайно гласуване членовете на Експертната комисия. В нея влизат общински съветници, представители на културни институти, общинари. Предложенията за „Наградата на Шумен“ бяха 14, като 4 номинации не събраха необходимите 8 гласа.

В раздел „Литература“ „Наградата на Шумен“ е за Марияна Костова за сборника „Сезони на глухарчето“. В раздел „Музика“ ще бъде отличен смесен хор „Родни звуци“. В раздел „Изобразително изкуство“ индивидуален приз получава Красимир Арсов. И трите номинации събраха най-много гласове от комисията – по 12.

В раздел „Театър“ колективната награда отива при екипа на спектакъла „Нирвана“ на ДКТ „В. Друмев“, а индивидуалната при актрисата Стефани Лечева от същия театър.

„Наградата на Шумен“ в раздел „Танц“ получава формация „Емоушън“.

В раздел „Архитектура“ са отличени Красимир Стефанов и Явор Генов. Наградата за фотография, видео и кино отива при Огнян Блъсков за алманаха „Индустрията на Шумен“.

Колективна награда в раздел „Изобразително изкуство“ ще получат студенти и преподаватели от катедра „Визуални изкуства, теория и методика“ към Шуменския университет за изложбата „Код визуално“.

В категория „Дейци на културата и дарители“ наградата отива при НЧ „Напредък 1869“.

Отличените с „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура получават плакет и парична сума. За индивидуалните носители на приза тя е 600 лв., а за колективните – 800 лв.

Наградите по традиция ще бъдат връчени в Деня на Шумен – 11 май.

ШУМ.БГ