Румънският върховен съд отмени забраната на Лаура Кодруца Кьовеши да напуска страната, предаде "Ройтерс".

Кьовеши, която оглавяваше Националната дирекция за борба с корупцията, миналия месец бе подкрепена от Европейския парламент за поста европейски главен прокурор. По време на петгодишния й мандат осъдителните присъди за корупция по високите етажи на властта рязко се увеличиха, което й спечели похвали от ЕС, от групи на гражданското общество и частни инвеститори. Миналата година обаче Кьовеши бе отстранена по заповед на правосъдния министър Тудорел Тоадер.

Румънското правителство, което в момента председателства Съвета на ЕС, активно лобираше срещу Кьовеши при разговорите между държавите членки за това кой да оглави бъдещата европейска прокуратура. Страните от ЕС подкрепиха френския кандидат за поста. 

Агенция, създадена от управляващата Социалдемократическа партия и натоварена да разследва магистрати, повдигна на 29 март обвинения в злоупотреба със служебно положение, получаване на подкуп и лъжесвидетелстване срещу Кьовеши, с което я лиши от възможност да напуска Румъния или да говори пред медии за случая си. Тя заяви, че е невинна, и обжалва.

"Сега мога да напускам страната, обжалването ми бе прието", заяви тя пред репортери, след като напусна Върховния съд.

По-рано в сряда председателят а Европейския парламент Антонио Таяни изрази опасения за обвиненията срещу Кьовеши и каза, че ще изпрати писмо до правителството в Букурещ по въпроса. "Кьовеши остава нашият кандидат (да бъде нов главен прокурор на ЕС) и продължава да се ползва с нашето уважение и подкрепа", заяви Таяни.

Ако Съветът и Европейският парламент бяха стигнали до единодушие, избраният от тях кандидат можеше направо да бъде назначен. След като мненията се разминават, започват преговори. Главният прокурор на ЕС ще разполага само с един мандат от седем години. Европейската прокуратура бе създадена от 22 държави - членки на ЕС, включително и Румъния, през 2017 г. и трябва да заработи най-късно до края на следващата година. Тя ще има за задача да се бори срещу финансови измами в ЕС.

Дневник