"Хитлер не можеше да бъде спрян само с мирни протести. Сталин нямаше как да бъде сдържан само с думи. "Ислямска държава" не се побеждава с диалог."

Това заяви в речта си пред двете камари на американския парламент Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг късно в сряда. То бе посветено на днешната 70-та годишнина от подписването на Вашингтонския договор, с който се основава Северноатлантическият съюз.

"НАТО е силен алианс. Но за да остане такъв, той трябва да бъде и справедлив. В един идеален свят не би ни се налагало да харчим никакви пари за отбрана. Но не живеем в идеален свят. Свободата има врагове и те трябва да бъдат сдържани. И ако това сдържане се провали, трябва да се сражаваме", каза норвежецът Столтенберг.

Фактът, че той постави в една поредица Хитлер, Сталин и "Ислямска държава", подразни Москва и зам.-министърът на външните работи Александър Грушко веднага реагира. "В Норвегия, която Червената армия е освободила от немско-фашистките завоеватели, вчера мнозина изгаряха от срам", цитира думите му РИА "Новости".

В началото на словото си Столтенберг каза:

"Алиансът ни бе създаден от хора, преживели две разрушителни световни войни. Те много добре познаваха ужаса, страданието и човешката и материална цена на войната. Те бяха твърдо решени това никога да повече да не се случва.

Те също така решително застанаха на пътя на експанзията на Съветския съюз, който превземаше своите съседи, премазваше демократични държави и потискаше народите им.

Затова са основали НАТО. С ясна цел. Да съхрани мира и да брани свободата.

С категоричния ангажимент на всичките му членове да се защитават един друг. Те са си дали едно обещание - един за всички и всички за един.

Този ангажимент ни служи добре. Мирът бе съхранен, свободата е защитена."

Дневник