Пакетът "Мобилност" няма да бъде приет в рамките на мандата на настоящия Европейски парламент. Това обявиха в декларация до медиите 16 от 17-те български евродепутати. Единственият, който не се е подписал под декларацията, е Николай Бареков.

По-рано днес Европейският парламент прие на първо четене промените в правилата за международните пътни превози. Гласувани бяха три законопроекта и бяха отхвърлени над 1000 предложения за допълнения към тях. Отхвърлени бяха предложенията за отлагане на гласуването и възраженията за процедурата на гласуване. Веднага след това българските евродепутати заявиха, че ще се опитат да предотвратят гласуването на пакета на второ четене от сегашния състав на Европейския парламент.

"Предстоят преговори между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС – т.нар. "триалог". Те не биха могли да приключат с финално споразумение преди последното заседание на ЕП, което е само след 10 дни и което трябва да одобри всяко финално решение. Това означава, че съдбата на този пакет ще бъде в ръцете на следващия парламент, който ще има различен състав и нови докладчици. Ходът на преговорите ще зависи от неговата политическа воля", пише в декларацията на българските евродепутати, която беше разпространена от екипа на Петър Курумбашев.

Те припомнят, че днес почти половината евродепутати са гласували отново за отлагане на вота, като според тях по този начин се е стигнало до фактическо разделение между страните от центъра и географската периферия.

"С оглед на предстоящите преговори между институциите призоваваме българското правителство да проведе много активна дипломатическа работа в съвета в защита на българската позиция и българските национални интереси. В процеса на разглеждане, дебати и гласуване на досието в ЕП бяха допуснати редица процедурни нарушения и прецеденти. Резултатът от гласуването доведе и до приемането на редица противоречиви текстове по същество в преговорната позиция на ЕП. Това дава на България възможност в перспектива да оспори крайния законодателен акт пред Съда на ЕС", завършва декларацията.

Целия текст на декларацията може да прочетете в прикачения файл.

Дневник