Австрийска авиационна компания и китайският ѝ партньор демонстрираха днес за пръв път в Европа своето безпилотно "летящо такси".

Това стана на терена на футболния стадион "Дженерали арена" на местния клуб "Аустрия". Апаратът се издигна благодарение на 16 двигателя и остана във въздуха по-малко от минута.

EHang 216 е двуместен, тежи 340 кг и е дело на австрийската FACC (притежавана от миналата година от китайската група AVIC) в партньорство с китайския производител на дронове EHang. Според Дерик Шион, един от основателите на EHang, машината е тествана многократно и е готова за масово производство.

Според създателите на подобни апарати удобството им е и в това, че не се нуждаят от писта и могат да превозват както хора, така и промишлено оборудване и спешни медицински доставки. Но австрийски фотограф, присъствал на демонстрацията, сподели за "Ройтерс", че по-висок човек трудно би се събрал в пространството в кабината.

Изпълнителният директор Роберт Махтлингер казва, че EHang 216 може да се движи с до 150 км/ч в продължение на 30 минути. "В зависимост от товара може да измине между 50 и 70 км", добави той, цитиран от агенцията.

От FACC казват, че вече са получили няколко хиляди заявки за пътническия дрон с цена от 300 000 евро. Най-голямо е търсенето в Китай.

"От техническа гледна точка пътуването в градска среда без пилот е възможно. Това не е мечта, а реалност още днес", заяви Махтлингер. "Това, което ни спъва, са регулациите." Според него законите, регулиращи автономни летящи устройства, би трябвало да регулират правилата за движение и да изискват те да поддържат непрекъсната комуникация със самолети и хеликоптери.

Дневник