Държавен фонд "Земеделие" ще плати до 3.2 млн. лв. на тютюнопроизводители за претърпени финансови щети от предходни години по изкупен, но неизплатен тютюн. До решението се стигна, след като в началото на тази седмица премиерът Бойко Борисов се среща в шуменското село Пристое с тютюнопроизводители от Североизточна България, които имат вземания от частна гръцка фирма от 2016 г.

Щетите са претърпени за изкупен, но неплатен тютюн от страна на фирмите "Исперих-БТ" и на "Лийв Табако А. Михайлидис", която е изпаднала в несъстоятелност.

Тютюнопроизводителите следва да бъдат вписани в публичния регистър на тютюнопроизводителите в Министерството на земеделието, храните и горите за 2019 г. УС на фонд "Земеделие" упълномощи министъра на земеделието, храните и горите да утвърди указания за предоставяне на помощта.

На заседанието беше утвърден и финансов ресурс от 81 млн. лв. по схемите за преходна национална помощ за тютюн за 2018 г. Средствата за подпомагане на тютюнопроизводителите са предвидени в бюджета за тази година на фонд "Земеделие", като размера е с 5% по-малко спрямо предходната кампания.

Дневник