"Това е бил проблем на самолета, не на пилотите", това казва министърът на транспорта на Етиопия на пресконференция, която съобщи последната информация от разследването на катастрофата на Boeing 737 MAX 8.

Първият официален доклад след разбиването на самолета показва, че пилотите са направили всичко възможно да върнат машината обратно в небето, но въпреки усилията си, не са успели. Те са приложили всички техники, препоръчани от Boeing в случай на авария и са се борили до край със самолета.
 

По думите на министъра на транспорта Дагмауит Могеш, самолетът се е наклонявал напред няколко пъти, а пилотите са повтаряли многократно процедурите, преди машината да се разбие.

"Те не са можели да контролират самолета", каза на пресконференцията Могеш.

Директорът на Етиопските авиолинии заяви, че е "много горд от професионализма на пилотите си". "Много е жалко, че те не са успели да избавят самолета от падането", допълни още той.

Това е първият официален доклад относно катастрофата, но той все още не е пълен. В него липсва точната причина, която е накарала 737 да се разбие в земята, но в една от графите, експертите все пак намекват, че причината е в автопилота на самолета и Boeing трябва да е сигурен, че е коригирал софтуера преди самолетите от този модел отново да полетят.

Близо 300 машини са приземени по летищата по цял свят. А първоначалният доклад идва като нов удар за Boeing. Множество експерти си задават въпроса: "Защо 737 MAX 8 не е бил приземен още след катастрофата на Lion Air?"

Сред убитите имало и петима члена на едно и също семейство. Каръл Караня се качила на борда с трите си деца - на 7 г., 4 г. и 9 месеца и майка си. Минути преди това, младата жена пише съобщение в WhatsApp на сестра си, което гласи: "Не съм много развълнувана. Всъщност, имам чувството, че нещо лошо ще се случи, но не знам какво", казва тя. Подобно съобщение праща и на баща си.

Братът на Каръл казва пред CNN, че сега няма смисъл да "посочва с пръст" и да търси вина у когото и да било.

"Ще направи страданието ни още по-голямо. Нека експертите приключат разследването, а после ще видим".

Днес.бг