Американският държавен секретар Майк Помпео призова Франция да се откаже от данъка върху интернет гигантите. Той отправи призива при среща с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан във Вашингтон в кулоарите на срещата на външните министри на НАТО, предадоха световните агенции.

Според комюникето на Държавния департамент Помпео е "призовал Франция да не приема текста за цифровите услуги, който би имал негативно въздействие върху американските технологични гиганти и върху френските граждани, използващи техните услуги".

Френското правителство подготви проект на закон за облагане на гиганти като "Гугъл" (Google), "Амазон" (Anazon), "Фейсбук" (Facebook) и "Епъл" (Apple).

През март американското министерство на финансите вече обяви, че САЩ планират да сезират Световната търговска организация по въпроса за данъците, които Франция и други европейски страни планират да въведат. Според Вашингтон данъците са "дискриминационни". Тогава френският министър на икономиката Брюно Льо Мер отговори, че Франция е "свободна и суверенна държава, която решава данъчната си политика свободно и суверенно". Той допълни, че след като бъде въведено международно облагане, Франция ще отмени националния си данък.

БТА/Дневник