Административен съд – Шумен насрочи дати за две дела, в които ще разгледа законосъобразността на Наредбите за управление на отпадъци в общините Шумен и Смядово. Това съобщиха от съда.

Наредбите се протестират от Окръжна прокуратура – Шумен. От държавното обвинение се претендира отмяната на текстовете от Наредбите в двете общини, с които общинските съвети са регламентирали, че дейностите по събиране и транспортиране на масово разпространени отпадъци следва да се извършват само от лица, притежаващи съответното разрешително /лицензия/ по Закона за управление на отпадъците /ЗУО/.

Според прокуратурата това изискване, залегнало в общинските наредби, противоречи на Закона за управление на отпадъците, въвеждащ регистрационен, а не лицензионен режим /чл. 35, ал. 2, ал. 3 и ал. 5/ за осъществяването на дейностите по събиране и/или транспортиране на отпадъци.

С протестите се отправя и претенция за обявяване нищожността на административно-наказателните разпоредби от наредбите с мотива, че противоречат на Закона за управление на отпадъците /чл. 22 от закона/, доколкото общинските съвети не са били овластени да приемат норми от този вид.

Делото срещу текстовете от Наредбата за управление на отпадъците в Смядово е насрочено за 7 май, от 9,00 часа, а това на община Шумен  - за 15 май от 9,30 часа.

ШУМ.БГ