Централната избирателна комисия определи състава на Районната комисия в Шумен за изборите за Европейски парламент на 26 май. До решението на ЦИК се стигна, след като преди седмица партиите в Шумен не постигнаха съгласие кой да заеме ръководните постове в РИК.

ЦИК определи за председател на избирателната комисия за 30-ти Шуменски район Миглена Арсова от ПП ГЕРБ. Заместник-председатели са: Нурай Герджикова от БСП и Севдалина Герджикова от „Обединени патриоти“. За секретар на РИК е назначен Ахмед Джамбазов от ДПС.

Кандидатурата Стоян Русев, издигната от ПП „Воля“ за заместник председателското място не е получила одобрение от ЦИК и Русев остава член на комисията. Останалите членове  са: Десислава Василева, Виолета Вълчева, Иван Найденов, Карен Гарабедян, Пламен Недев, Марин Зяпков, Мариела Великова, Дилян Нанев, Веселина Георгиева, Ана Калимарова.

РИК за 30-ти избирателен район Шумен се състои от 15 члена. Пет от тях са от ПП ГЕРБ, 4 от коалиция „БСП за България”, 2 от коалиция „Обединени патриоти”,  1 от ДПС, 1 от ПП „Воля“. По един член имат и непарламентарно представените партии и коалиции - коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“ и Коалиция „Реформаторски блок“.

Районната избирателна комисия встъпва в правомощията си на 6 април 2019 г.

ШУМ.БГ