Президентът на САЩ Доналд Тръмп смекчи заплахата си да затвори границата с Мексико и вместо това отправи "едногодишно предупреждение" и заплаха първо да наложи мита за автомобилите, предаде "Политико".

Отстъпвайки от заканата си незабавно да затвори границата, за да блокира притока на мигранти от Централна Америка, Тръмп заговори за налагането на 25% мита за колите като възможен инструмент за принуждаване на Мексико да спре нелегалните мигранти и трафика на наркотици.

"Преди да затворим границата, ще наложим мита на колите. Не мисля, че някога изобщо ще трябва да затваряме границата, защото наказанието с 25% мита за колите, влизащи в САЩ от Мексико, ще бъде тежко", заяви Тръмп, цитиран от "Ройтерс".

По-рано той каза, че ще отправи на Мексико "едногодишно предупреждение" да спре трафика на наркотици или в противен случай митата ще бъдат наложени. Тръмп не изключи възможността мярката да бъде използвана по-скоро заради миграционните въпроси.

Спирането на нелегалната миграция бе централна тема в предизборната кампания на Тръмп, който обеща да построи ограда по границата. След като Конгресът отказа да му отпусне парите за оградата, той обяви извънредно положение в опит да отклони средства от други проекти.

Дневник