Клубовете от английската Висша лига са похарчили 260.6 милиона паунда за комисионни на футболни агенти между 1 февруари 2018 г. и 31 януари 2019 г. Това е нов рекорд, като значително надвишава миналогодишния - 211 милиона.

"Ливърпул" е похарчил най-много за комисионни на агенти - 43.8 милиона паунда. "Челси" заема второ място с 26.8 милиона паунда, следван от "Манчестър сити" с 24.1 милиона и "Манчестър юнайтед" с 20.8 милиона.

"Евертън" допълва челната петица по похарчени пари за агенти с 19 милиона паунда. "Арсенал" и "Тотнъм" са осми и девет в подреждането, като са дали за комисионни съответно 11.18 и 11.14 милиона паунда.

"Тотнъм" не привлече нито един футболист в последните два трансферни прозореца. "Шпорите" обаче фигурират в списъка, публикуван от Английската футболна асоциация (ФА), тъй като той включва изплатените суми в разглеждания период, а не договорените.

Това обяснява и защо "Ливърпул" е дал значително повече пари на агенти, отколкото в предходната година (26.8 милиона), въпреки че привличането на Алисон, Наби Кейта, Фабиньо и Джердан Шакири струваше само 18 милиона повече от сделките за Върджил ван Дайк, Мохамед Салах, Анди Робъртсън и Алекс Окслейд-Чембърлейн.

Най-малко пари на агенти през последната година е дал новакът "Кардиф" - 2.8 милиона паунда.

Темата с големите комисионни на футболните агенти предизвиква много дискусии в последните години. Тя ще залегне и в дневния ред на срещата на акционерите във Висшата лига в петък. Клубовете и ФА искат да въведат правила за спиране на сегашната практика за един трансфер агентът да получава пари както от клуба, така и от играча.

ФИФА също обмисля как да ограничи разходите за агенти. Световната централа планира да въведе правило, според което агентите ще получават комисионни само от играчите, като в същото време ще бъде въведен и таван на заплащането.

Дневник