Действията на френския президент Еманюел Макрон срещу антиправителствените протести срещнаха спънка, след като френският Конституционен съд спря един от централните елементи в новите правила, предаде "Ройтерс".

Мерките, които бяха изготвени в отговор на насилието по време на демонстрации на "жълтите жилетки", събудиха тревога дори в партията на Макрон, а според опонентите им са твърде груби. Те дават на полицията правомощия да претърсва демонстранти и да им забранява да покриват лицата си, две от най-спорните части на законодателството, които бяха одобрени от Конституционния съд.

Той обаче отхвърли друга мярка, която щеше да дава на полицията право превантивно да забранява участие в демонстрация на хора, идентифицирани като провокатори. Според съда правилото е формулирано твърде свободно, без да се конкретизира, че даден човек трябва да се е държал по особено насилствен или разрушителен начин при предишни протести, за да се смята за заплаха за обществения ред.

Правилата бяха приети от френския сенат и от долната камара на парламента, където партията на Макрон има мнозинство, но безпрецедентен брой негови депутати се въздържаха при гласуването.

Дневник