От утре, 6 април в Шумен ще бъде дадено началото на благотворителната инициатива „Купи и сподели“, която е част от четвъртата национална кампания на омбудсмана г-жа Мая Манолова под надслов „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“. Това съобщиха от офиса на шуменския обществен посредник Иван Капралов.  

Началото ще бъде дадено в магазин от веригата  BulMag, намиращ се в City center (бивш РУМ), партньор на кампанията. За втора поредна година кампанията ще се развие в 13 търговски обекта в градовете Шумен, Варна, Търговище и Дулово.

В благотворителната акция през тази година ще се включат и деца, членове на Организацията на Българските скаути. Организаторите се надяват, че с помощта на гражданите ще се увеличи броя на подпомогнатите възрастни и социално слаби хора.

Тази година кампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ отново набира средства: по банкова сметка в УниКредит Булбанк
IBAN: BG53UNCR70001522802795 Банков код: UNCRBGSF, чрез online дарения от България и чужбина на сайта на БЧК -www.redcross.bg или със
SMS 1255 - на стойност 1 лев, освободен от ДДС.

Организаторите уточняват, че при попълване на платежно нареждане всеки може да посочва точно за коя община иска да направи дарението и така преведените от него средства по сметката ще отидат при пенсионери от предпочитаното населено място.

Националната кампания се развива в няколко направления - можете да дарите парични средства, които впоследствие се обръщат във ваучери за храна на стойност 20 лв. Ваучерите ще се раздават по предварително уточнени поименни списъци, предоставени от НОИ, които ще бъдат качени на сайта на омбудсмана, на БЧК и разлепени в централните пощенски клонове по места. Притежателите на ваучерите ще имат възможност да пазаруват в 5 000 магазина в цялата страна.

За три години в предишните издания на инициативата са събрани 1 500 000 лв., с които 75 000 пенсионери са зарадвани с ваучери, а хиляди други -  с хранителни пакети.

ШУМ.БГ