Със съобщение от днес Европейската комисия оповести резултатите от втория преглед на изпълнението на политиките в областта на околната среда за страните-членки. Докладът за България потвърждава основните области, които още с първия доклад от 2017 г. бяха определени като проблемни - качеството на въздуха, събирането и пречистването на градските отпадъчни води, и изпълнението на законодателството за опазване на природата.

Въздухът в България

Европейската комисия отбелязва, че спрямо 2017 г. към момента е "налице известен напредък", който "обаче е ограничен до приемането на правни актове, като до момента не се съобщава за наличието на практическо изпълнение". Комисията напомня, че България продължава да е сред държавите членки с най-много смъртни случаи, дължащи се на замърсяването, с най-голям брой загубени години живот, свързани със замърсяването на въздуха, и с най-голямо излагане на градското население на микрочастици.

Отпадъчни води и битови отпадъци

В доклада не е отбелязан съществен напредък в гарантирането на спазването на задълженията за събиране и пречистване на градските отпадъчни води.

Документът констатира също, че "управлението на отпадъците продължава да бъде съпроводено с предизвикателства" и че според доклада на Комисията за ранно предупреждение от 2018г. съществува риск България да не постигне до 2020г. целта за рециклиране на 50% от битовите отпадъци.

Биоразнообразието - основен проблем

Няколко са проблемите, отбелязани във връзка с изпълнението на законодателството за опазване на биоразнообразието.

"Един от основните рискове за биологичното разнообразие в България продължава да бъде загубата на местообитания в резултат на развитието на градовете и инфраструктурата. Слабостите в тази област все още включват лошото прилагане на природозащитното законодателство и другите разпоредби за опазване на околната среда поради липсата на природозащитни цели и мерки, неефективното управление и стопанисване на защитените територии, както и недостатъчното финансиране или неефективното използване на наличното финансиране," гласи резюмето на доклада.

Цитирани са проблеми с прилагането в България на практическа защита на европейската мрежа за биоразнообразието "Натура 2000" - недостатъчно покритие на мрежата, пределяне на специфични за защитените зони природозащитни цели и установяване на природозащитни мерки за тях, определяне на ефективна структура за управление на "Натура 2000". Към момента "органи за управление са налице само за защитените зони, които се припокриват с трите национални парка и шестте природни парка," отбелязва Европейската комисия.

Недостатъчно според доклада е и интегрирането на политиката в областта на природата и биологичното разнообразие в други секторни политики, което "е особено важно за селското стопанство", тъй като данните на Комисията "сочат, че редица пасища с висока природна стойност в България са били сериозно увредени, особено в редица зони по "Натура 2000".

Комисията подчертава, че се очаква преценка на състоянието на "Натура 2000" въз основа на докладването "което се извършва веднъж на 6 години". През ноември учени и природозащитници сигнализираха вече за проблеми във връзка с докладването от България (виж тук и тук). В доклада се посочва, че "не е получена нова информация за състоянието на природните местообитания и видовете, нито за напредъка, постигнат в подобряването на природозащитния статус на видовете и местообитанията в България".

Отчитат се и проблеми при преценките за съвместимост с целите на "Натура 2000" на инвестиционни проекти. "Продължава практиката да се разрешават планове и проекти, без да се отчита кумулативното въздействие на съществуващите и разрешените планове и проекти върху защитените зони по "Натура 2000". Все още не са намерени решения на много от проблемите, представляващи огромна заплаха за природозащитните цели," подчертава докладът.

Наказателните процедури

По повечето от темите на доклада на Европейската комисия вече текат наказателни процедури към страната ни (например, системно неспазване на законодателството за "Натура 2000" и липсата на отчитане на кумулативния ефект от минимални отделни въздействия на проекти, които взети заедно увреждат значимо природата), а за някои има влезли в сила решения на Съда на ЕС (недостатъчно покритие на "Натура 2000" за някои видове и увреждане на ценни местообитания). Само през последния месец бяха обявени четири нови процедури по теми, свързани с проблеми на околната среда в България.

Дневник