Кметът на Стрелча Стойно Чачов няма да бъде отстранен от длъжност, реши окончателно Окръжният съд в Пазарджик. Магистратите прецениха, че няма основание кметът да бъде отстранен от поста, макар че срещу него се води разследване по обвинение за принуда.

Според държавното обвинение през 2016 г. Чачов принудил служител на общинската администрация да подаде молба за освобождаване от заеманата от него длъжност, без в документа да е посочена дата. Той заплашил и принудил подчинения си да подпише, защото в противен случай може да бъде уволнен веднага.

По време на съдебното заседание двама служители на общината категорично отрекоха да им е оказван натиск от кмета. След показанията им прокурор Стана Димитрова се отказа от искането си за отстраняване от длъжност. Стойно Чачов обяви, че излиза в 50-дневен отпуск.

Разследването по случая започна на 12 март, след сигнал на бивш служител в общината, който твърди, че кметът Стайно Чачов (АБВ) е накарал подчинените си да подадат молби за назначаване и за напускане, без да посочат дата.

Изплашени, че ще загубят работата си, най-малко 17 души подписали, обясни ден след акцията в Стрелча говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Няколко дни по-късно в ефира на Би Ти Ви кметът Чачов заяви, че акцията срещу него е демонстрация с цел да бъде омаскарен за предстоящите избори.

Дневник