След три кръга преговори между държавите членки и Европейския парламент разговорите за това кой да бъде първият европейски главен прокурор навлязоха в задънена улица, предаде EUobserver.

Европейският парламент подкрепя Лаура Кодруца Кьовеши, която оглавяваше Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния. Румънското правителство, което в момента председателства Съвета на ЕС, активно лобираше срещу Кьовеши при разговорите между държавите членки и те подкрепиха френския кандидат за поста.

В съобщение на съвета от четвъртък се изразява съжаление: "Не беше постигнат по-нататъшен напредък и не бе възможно да се обменят мнения с преговарящите от страна на парламента относно виждането на институциите за бъдещата Европейска прокуратура и първия главен прокурор на ЕС."

Подчертава се, че според съвета Европейската прокуратура се нуждае от опитен и независим професионалист, който да може да изгради службата от основи. "Преговорният екип на съвета заявява отново, че макар да признава качествата на тримата подбрани кандидати, предпочитаният от съвета кандидат за този пост е г-н (Жан-Франсоа – бел.ред.) Бонер."

Евродепутатът Ингеборг Гресле (Германия, Европейска народна партия) обаче заяви: "Ние не можем да приемем факта, че съветът отстъпва на натиска на румънското правителство да подкрепи много по-слаб кандидат."

"Пречките, които Кьовеши в момента среща от страна на румънските власти, показват нейния кураж и нейната независимост, които са ключови изисквания за ефективното функциониране на Европейската прокуратура", коментира Юдит Саргентини, холандски евродепутат от групата на Зелените, която е част от преговорния екип на Европейския парламент. Според нея е "срамно, че съветът е готов да се подчини на капризите на румънското правителство за такава изключително важна позиция".

Последните преговори между Съвета на ЕС и европарламента ще се проведат следващата седмица. Ако не завършват с успех, те вероятно ще трябва да бъдат възобновени след съставянето на новия Европейски парламент след изборите през май. Съветът и европарламентът трябва да определят главния прокурор на ЕС с общо съгласие.

Пред "Капитал" Саргентини обясни, че преговарящите от страна на Съвета на ЕС са изтъкнали лошите отношения на румънската магистратка с някои страни членки като аргумент срещу нея. Това е и един от аргументите на Франция твърдо да лобира за Жан-Франсоа Бонер. "Попитах ги как според тях ще се възприеме блокирането на Кьовеши след бруталните действия на румънските власти. Ние позволяваме на някои страни членки да правят това и след това ги оставяме да им се размине", допълни тя.

Европейската прокуратура ще има правомощия да разследва и преследва по наказателен ред престъпленията против бюджета на ЕС, например измами, корупция или трансгранични измами с ДДС.

По време на петгодишния мандат на Кьовеши начело на Националната дирекция за борба с корупцията осъдителните присъди за корупция по високите етажи на властта рязко се увеличиха, което й спечели похвали от ЕС, от групи на гражданското общество и частни инвеститори. Миналата година обаче Кьовеши бе отстранена по заповед на правосъдния министър Тудорел Тоадер.

Дневник