Европейската комисия обвини германските автомобилостроители Бе Ем Ве (BMW), "Даймлер" (Daimler) и "Фолксваген" (Volkswagen) в сговор за блокиране на развитието на технологиите за пречистване на отработените газове на автомобилите от вредни емисии, съобщи "Асошиейтед прес".

Еврокомисията посочи, че след задълбочено разследване е установила, че компаниите са нарушавали европейските разпоредби между 2006 и 2014 година, като незаконно са се договаряли да ограничават пускането на пазара на технология, която помага за пречистване на отработените газове при бензинови и дизелови пътнически коли. Евентуалният сговор на компаниите е ограничил избора на европейците на по-слабо замърсяващи автомобили.

"Фолксваген" заяви, че ще провери обвиненията на eврокомисията, информира ДПА. Според автомобилостроителя от Волфсбург eврокомисията признава, че сътрудничеството между производители по технически въпроси в автомобилния сектор е нещо обичайно по цял свят и миналата година е решила, че няма основания дискусиите да се обсъждат като антиконкурентно поведение.

Разследването е ограничено до сътрудничество по технически въпроси между Бе Ем Ве, "Даймлер", "Фолксваген", "Ауди" (Audi) и "Порше" (Porsche), отбелязва "Фолксваген".

БТА/Дневник