Иво Санадер, бившият премиер на Хърватия, влезе в затвора след присъда за корупция, след като Върховният съд на страната увеличи наказанието му от 2017 г. над прага от 5 години, отвъд който той губи свободата си.

Санадер е бил отведен веднага от дома си още в четвъртък вечерта, макар че може да обжалва и пред Конституционния съд, съобщи "Ройтерс".

В съобщението на Върховния съд не се посочва с колко е увеличена присъдата, но местните медии твърдят, че става дума за 6 години.

През 2017 г. министър-прдседателят от периода 2003-2009 г. бе осъден на четири години и половина заради получаване през 2008 г. на подкуп. Сумата била, за да уреди сграда на свой съпартиец да бъде продадена на едно от министерствата срещу цена, по-висока от пазарната.

Преди 10 години той напусна поста без обяснение защо го прави и отхвърля това и всички последвали обвинения в корупция.

Миналия октомври бе подновено и делото с обвинения, че през 2008 г. е получил подкуп от унгарската енергийна компания MOL в замяна на това тя да стане основният акционер в хърватската енергийна фирма INA.

През същия месец първоинстанционен съд му даде 30 месеца затвор за взимане като зам.-министър на външните работи на подкуп през 90-те години от банка Hypo Alpe Adria (тогава притежавана от австрийци). Делото се гледа в момента на по-висока инстанция.

Дневник