Хосеп Гуардиола е сред треньорите, които оставят трайна следа във футбола през новия век. С философията си за максимален контрол върху топката испанецът наложи успешен модел, който му донесе много отличия в "Барселона", "Байерн" и "Манчестър сити".

Гуардиола се откъсна за малко от работата си като мениджър на английския шампион, за да даде съвети на играчите от аматьорския "Китчънър". Той се срещна с тях на тренировъчно игрище на "Сити" и остана впечатлен от уменията им.

"Когато топката е във въздуха, тя е спорна. Когато топката е в краката ти, тя е твоя", каза Гуардиола пред COPA90.

Според 48-годишния испанец играта в защита е въпрос на рутина, като за него ключово при изнасянето на топката е разиграването с вратаря. Гуардиола вярва, че за да е успешен един отбор, то футболистите му трябва да вярват във възможностите си и да контролират случващото се на терена.

"Футболистите харесват да играят с топката. Те не играят футбол просто заради тичането или ходенето на фитнес. Основният принцип е да си върна топката, защото искам да играя с топката. Трябва да ангажирате всички да бъдат агресивни, ако искате да си върнете топката", допълни Гуардиола. 

Дневник