Новият министър на правосъдието Данаил Кирилов заяви, че се гордее с всички законопроекти, които е внесъл и отрече те да са лобистки. Пред Би Ти Ви той добави, че винаги се е борил за качествено законодателство и "не трябва да се внушава на обществото едно или друго".

Повод за коментара му станаха внесените поправки по антикорупционния закон. Първоначално именно Кирилов заедно със заместника си в правната комисия Хамид Хамид (ДПС) бяха вносителите на промяната да бъдат извадени общинските съветници от обхвата на закона. Премиерът Бойко Борисов обаче реши друго и при обявяването на новината, че Кирилов ще е новият правосъден министър обясни избора с необходимостта да се отговори на изискванията на Европейската комисия да бъдат изпълнени всички препоръки по мониторинговия доклад за правосъдието и вътрешния ред, и конкретно - да бъдат включени за проверка общинските съветници в обхвата на антикорупционния закон.

"В основния закон съветниците са сред лицата на висши държавни длъжности. Те подават имуществени декларации. Тази промяна беше приета в края на сегашния мандат на съветниците, като те трябваше да довършат мандата при условията, които са заварили. Това не означава, че не могат да се проверяват от антикорупционния орган", каза Кирилов.

Той добави, че досега си е изградил мнение за скандала с имотите на управляващите на база медийни публикации. По думите му не вижда нищо незаконно, но тепърва ще се запознае с материали по разследването и експертизи за цените.

"Морален проблем има с оглед на възприятеието", каза още той.

Данаил Кирилов си припомни и дните, в които е бил столичен общински съветник от БСП. Тогава имал проблеми с партията заради позицията си срещу участието в заменки.

"Познавам ги от вътре БСП, много добре ги познавам. Това е основание за притеснение, но мисля, че винаги съм бил политически коректен. Стремял съм се да разделям политиката от личното отношение", уточни правосъдният министър.

Дневник