Въведените вчера допълнителни санкции на САЩ срещу петролния сектор във Венецуела имат за цел да бъдат откраднати ресурсите на Боливарската република, но те няма да се увенчаят с успех. Това написа в Туитър кубинският министър на външните работи Бруно Родригес, цитиран от ТАСС.

"Шейсет години империалистическа агресия не сломиха волята на кубинците и новите мерки, въведени днес от антикубинските чиновници и политици в САЩ, също няма да се увенчаят с успех. Те знаят, че вървят против волята на мнозинството от американския народ", заяви дипломатът. "Отхвърляме новите мерки за икономическо пиратство, приети от Вашингтон, за да нанесе вреда на Венецуела и да открадне ресурсите й, те ще претърпят неуспех", посочи Родригес.
По-рано вчера САЩ добавиха в санкционния списък две компании, работещи в нефтения сектор на Венецуела, един техен танкер, участвал в превози на нефт от Боливарската република за Куба, както и 34 плавателни съда на компанията "Петролеос де Венесуела".

Венецуелското правителство ще отговори на новите санкции по юридически път, обяви венецуелското министерство на външните работи.

Според външнополитическото ведомство новите санкции на САЩ "нарушават международното право" и "основополагащи икономически права".

БТА